City Climatescan Apeldoorn: mapping climate adaptation

In 1 day mapping all climate adaptation measures in a city like Apeldoorn? Yes, in 1 day we discussed and mapped climate adaptation in this city: www.climatescan.nl and surf to Apeldoorn.
DUTCH: Apeldoorn: Klimaatrobuuste lefgozer
Veel hoor je er doorgaans niet van. Apeldoorn en haar klimaatadaptieve zoektocht. De focus gaat altijd snel naar Ruwenbos in Enschede als het gaat om de eerste wadi’s, maar ook Apeldoorn is al sinds de eeuwisseling op zoek naar een nieuwe vorm van openbaar inrichten. Met wisselend succes, dat wel. Maar ze pakken wel aan. Dat zagen Floris Boogaard, Sacha Schoemaker, Richard Walters en ik op een nieuwe ‘klimaatronde’ door het dorp in Gelderland, met stadse alure…..Apeldoorn. (alle bezochte locaties staan op www.climatescan.nl weergegeven)

Mogen we even binnenkomen?

Het is 09:30 als we bellen naar Wilbert Peters, werkzaam voor Apeldoorn. Op de koffie? Over 5 minuten? Ja prima! Even later zitten we met 5 man in het 2 persoonskantoor en nog even later komt ook Diederik Anema nog binnen. De kaarten en locaties van klimaatbestendige maatregelen vliegen over tafel. Het is een mix van wadi’s, doorlatende verharding, permeo-buizen, groendaken en beekherstelprojecten. Alles laat zien dat hier al jaren intensief gesleuteld wordt aan een robuuste omgeving. We krijgen veel locaties mee voor onze tour. En ze zijn eerlijk…..niet alleen de succesverhalen worden gedeeld.

Start de tour!

Vanuit het stadhuis lopen we naar de Brinklaan. Hier is de straat voorzien van waterpasserende verharding…..maar het rammelt nogal en werkt maar zozo. Het naast gelegen Amaliapark is onderdeel van beekherstel van De Grift, die dwars door de stad stroomt. We volgen de beek helemaal tot aan het Verzetsstrijderspark en ontdekken hoe teruggebracht water een straat van charme kan voorzien en versterkt. Nog verderop verlaat de Grift z’n kades en damwandjes en kan ook in berging voorzien door plasbermen.

Na wat kleine wadi’s komen we in de Parsivalstraat. Hier is midden in een jaren 70 wijk nieuwbouw gepleegd met opparvlakkig afstromen, incombinatie met wadi’s. We hebben geluk want nagenoeg alle wadi’s die we bezoeken zijn na de hevige regenval en storm nog gevuld. Water verzamelt zich hier van de daken en de weg in een goot en voert af naar een centrale wadi die is aangekleed met speeltuin en betonelementen. En ja….er wordt gespeeld!

We brengen ook een bezoek aan een nieuw buurthuis met een nieuwe vorm van vacuumriolering en voedselvermaling in de keuken. De wadi’s achter deze nieuwbouw staan vol en lopen zelf over op de straat en het riool in, tot ongenoegen van sommige buren. Oppervlakkig afstromen had in deze wijk gekund, maar toch is gekozen voor een kolkensysteem, aangesloten op een aantal wadi’s.

Wel en niet….op steenworp afstand.

In de wijk Zuidbroek staat ons een mix van ‘goed’ en ‘fout’ te wachten. Bij het nieuwe schoolgebouw aan de citroenvlinder is een schrobploeg aan de slag om de waterpasserende parksteen te reinigen. “Nooit aan beginnen, ja…tenzij je ons persé aan het werk wilt houden”, zegt de dienstdoende vakman. Het blijkt dat ze een flink aantal dagen nodig hebben om het hele terrein schoon en werkend te houden. Het ligt er net een jaar in. Ook de parkeerplaats laat zien dat hier nog aan gewerkt moet worden. De stenen rammelen en zijn her en der flink beschadigd en verzakt.

Maar verderop is dewadi/groenzone tussen de woningen mooi gevuld. Een mix van oppervlakkig afstromen en ondergrondse aanvoer zorgt hier voor vulling. In de wadi liggen her en der prachtige zwerfkeien waarop wordt gespeeld. Ook bruggetjes en klautervlonders laten zien dat water, groen en spelen prachtig samen gaan. We kunnen het dan ook niet laten zelf even een ‘step-on-the-stone’ te doen.

Parkeren in het water

Ook in Zuidbroek zien we tussen woonblokken verschillende parkeerterrein. Ze zijn allemaal voorzien van waterpasserende stenen met een split ertussen. De meeste werken, maar sommige helemaal niet. Knap vervelend voor bewoners, want zij moeten door het water naar hun auto.

Leuker kunnen we het niet maken….

De Belastingdienst heeft hoofdkantoor in Apeldoorn. Zij hebben een dak dat grotendeels voorzien is van een dakvijver. Hierop kan ook water worden geborgen in natte tijden. Het ziet er bijzonder uit. Vanaf de weg en wandelend is een groot gedeelte vrij te bezoeken.

Conclusie:

Apeldoorn heeft nog niet alles voor elkaar, dat is ons wel helder. Maar afkraken? Nee…. we bekijken alles met de bril: ‘waar gehakt wordt vallen spaanders’. En hier wordt gehakt hoor! Ze proberen, ontdekken en plaveien door hun bevindingen misschien wel de weg voor alle gemeenten die nog geen stap hebben gezet in de klimaatrobuuste omgeving. Wij werden aangenaam verrast door het lef van de gemeente, de projecten en de succesverhalen. Dus mocht u nog eens een plek zoeken waar je kan leren van de praktijk……Even Apeldoorn bellen!

Bekijk alle bolletjes op de Climatescan voor de plekken die zijn bezocht!