Al in het jaar 2020 waren de voorbereidingen gestart voor de komende jaren waarbij de leerlingen van de 25 deelnemende technasiumscholen met een vraagstuk van ‘Technasium to the Rescue’ aan de slag. De leerlingen worden daarbij geholpen door experts die bijvoorbeeld webinars verzorgen. Hieronder de impressie van 2021 over de klimaatbestendigheid van de stad. Floris Boogaard, lector Ruimtelijke Transformaties (Hanzehogeschool Groningen), inspireerde de leerlingen met kennis en voorbeelden van klimaatadaptieve oplossingen.
1.000 leerlingen deden mee met Technasium to the Rescue
Nederland heeft steeds meer last van langere periodes van droogte, afgewisseld met extreme regenval. Dit leidt tot schade aan infrastructuur, natuur en landbouw en tot problemen, zoals bodeminklinking en verzilting. Ons land is ingericht op het afvoeren van water en niet op het vasthouden ervan.
Oplossingen die beschermen tegen extreme droogte en neerslag
Waterschappen, Rijkswaterstaat en gemeenten (die samenwerken in Platform WOW) vragen de hulp van technasiumleerlingen om Nederland op verschillende fronten te beschermen tegen extreme droogte en neerslag. Binnen het project Technasium to the Rescue zijn 5 er actuele vraagstukken waar oplossingen voor gevonden moeten worden. In totaal zo’n 1.000 leerlingen van 25 scholen gaan met één van die vraagstukken aan de slag.
Zo’n vraagstuk is niet makkelijk op te lossen. De teams van leerlingen moeten uitzoeken wat precies het probleem is en in welke richting de oplossingen gezocht moeten worden. Ook moet je je verdiepen in bestaande oplossingen en de voor- en nadelen die die hebben. Platform WOW verwacht van de leerlingenteams creatieve en inventieve oplossingen voor het vraagstuk.
Webinar de Klimaatbestendige stad pagina met extra informatie en bronnen.
Aan het eind van schooljaar 2021-2022 werdTechnasium to the Rescue afgesloten met een showcase van de beste, meest kansrijke oplossingen die Nederland kunnen beschermen tegen de effecten van extreme droogte en neerslag.
In de jaren erna stonden ook individuele scholen in het zonlicht zoals KKC in Amstelveen in 2024:
Landelijk project: Technasium to the Rescue
Elk schooljaar bundelen Stichting Technasium en Platform WOW de krachten om jongeren op het voortgezet onderwijs uit te dagen op beheerdersvraagstukken. Deze samenwerking maakt jongeren bewust van de weg- en watersector en de mogelijkheid hier in de toekomst ook te werken. In 2021 lanceerden we ‘Technasium to the Rescue’, een landelijk project waarbij ruim 1000 scholieren aan de slag gingen met de klimaatadaptatie van Nederland.
Onderbouwleerlingen in Amstelveen
Eén van de deelnemende scholen is het Keizer Carel College in Amstelveen. Onderbouwleerlingen gingen in opdracht van de gemeente Amstelveen aan de slag met hitte- en wateroverlast in de stad. Drie jaar later is de gemeente Amstelveen nog steeds enthousiast over de resultaten en werken zij nog jaarlijks samen met het Technasium.
Gedurende twee maanden werkten de leerlingen aan de casus ‘De klimaatbestendige stad’. Ze bedachten creatieve oplossingen die ze vervolgens in 2022 en 2023 presenteerden aan Wim en zijn collega’s, waaronder ook de wethouder. In het proces werden zij bijgestaan door Floris Boogaard, lector en onderzoeker op het gebied van klimaatadaptatie. Floris: “De creativiteit en het enthousiasme van de kinderen bij dit onderwerp geven mij hoop en energie. De kinderen zijn nu bewust van de problemen en hebben bijgedragen aan oplossingen. Zij dragen dat ook weer over aan anderen.”
Enthousiaste opdrachtgever en experts
Wim Kok, adviseur riolering en klimaatadaptatie, toont zich enthousiast over de samenwerking met Technasium en Platform WOW. Wim: “We moeten ons sneller aanpassen dan het klimaat verandert en hebben daar iedereen voor nodig. We zijn al voortvarend bezig met de energietransitie, maar zien ook uitdagingen in de uitvoering ervan. Het begint bij de jeugd, die al vroeg deze (studie)keuze moet maken.”
In 2025 in September komen 500 leerlingen bijeen bij de proeftuin klimaatadaptatie in Groningen.